×

Grafit İşleme ve Toz

Dalma Erozyon Prosesinde grafit elektrot işleme ile ilgili yöntemler, Islak işleme ile grafit tozunun etkilerini azaltma, Grafit Elektrot Islak İşleme ve Kuru İşleme Farkları hakkında yazımızı aşağıda bulabilirsiniz.

Grafit Elektrot İşlerken Islak İşleme mi, Kuru işleme mi Tercih edilmelidir?

Öncelikle tanımlarımızı iyice açıklayalım. Kuru işleme, soğutma solüsyonu olmadan grafit tozunun havalandırma ile uzaklaştırılması anlamına gelmektedir.

Islak işleme dediğimizde de soğutma solüsyonu ile grafit tozunu çökelterek ve sisteme karışmadan filtreleyerek talaş kaldırma olarak düşünebiliriz.

Gelelim başlıktaki sorumuzun cevabına. Grafit blok işlerken yaptığınız işleme göre değişmektedir elbette.

Tezgah ve çevre koşullarımızı belirlerken çıkabilecek grafit tozu miktarını düşünmemiz gerekmektedir.

Örneğin biz grafit imalatçıları endüstrinin her alanına grafit işlemekteyiz. Bütün tesisimizin grafitle dolu olduğunu ve kaldırılan talaş miktarının sadece hassas değil ayrıca kaba işlere ve yüksek pasolara bağlı olarak çok yüklü olduğunu düşündüğümüzde tozun toplanması işin havalandırma sistemleri ile kuru olarak sağlanması gerekmektedir.

Grafit işleme sizin işlerinizin daha ufak bir kısmını oluşturuyor, kullandığınız takımlar küçülüyor ve sadece detay işleme yapıyorsanız büyük havalandırma ekipmanları kullanmak hem maliyetli olacaktır hem de yer sıkıntısına yer açacaktır. Bunun yanında havalandırma sistemlerinin gürültülü çalışması da ekstrası olacaktır. Bu sebeple makina üreticileri plastik ve alüminyum enjeksiyon kalıpçıları için yenilikçi bir malzeme olan grafitin rahatça işlenmesi ve bütün endüstrinin tercih edebileceği bir malzeme olarak kullanılması amacıyla yeni sistemler geliştirmektedirler.

Grafit İşleme Testi

Grafiti ıslak olarak işlemek birçok kez denenmiş ve çoğunlukla bu şekilde kalmıştır. Konuya ışık tutmak için, bir tezgah ve bir takım üreticisi iki farklı işleme ile somut karşılaştırmalı değerlerine ulaşmak için ortak bir uygulama test üzerinde çalışmışlardır.

Çalışmanın belirtilen amacı, iki teknolojinin kesicinin bozulmasına etkisini, işlemeden sonra ıslanan bir elektrotun kuru EDM işlemeye kıyasla nasıl tepki verdiğini ve grafit tozunun soğutma emülsiyonu ile karışmasına neden olan etkinin ne olduğunu öğrenmekti.

grafit-isleme-testi

Örnek Bir Çalışma

GF (Tezgah Üreticisi) ve Seagull (Takım Üreticisi) firmalarının zamanında yaptığı bir çalışmadan alıntı yapacağım.

Grafit, Mikron Mill S400 kuru olarak dik işlemede ve Mikron Mill S400 soğutma emülsiyonu ile birlikte işlenecektir. Frezeleme, SEAGULL takımları ile her iki makinede yapılır.

Freze takımları, deneyden önce ve sonra, eşmerkezlilik ve çap için yüksek hassasiyetli bir lazer ölçme sistemi üzerinde ölçülür. Optik kontrol için freze takımlarının işlenmesinden önce ve sonra C-View ile yüksek çözünürlüklü resimler yapılır. Bozulma hakkında kesin bir çıkarım elde etmek için, işlemeden önce ve sonra bir kalınlık ölçümü gerçekleştirilir.

Bu şekilde elde edilen sonuçlar değerlendirilir ve karşılaştırılır. Daha sonra her iki elektrot da EDM makinesine konur.

Test Sonuçları

Yapılan incelemelerde grafiti kuru işleme ile ıslak işleme arasında bir farklılık görünmediği hatta takım ömrünü %30 ila %50 arasında arttırdığı gözlemlenmiştir.

Toz açısından gerekli temizleme ekipmanları ile birlikte tezgahın iç mekanının çok temiz kaldığı rapor edilmiştir.

Takım Üzerindeki Etkisi

Dalma Erozyon Süreleri Karşılaştırması

Bu konuda tabi ki tezgah üreticilerinin de teyidini alarak onların yaptıkları testleri ve sundukları garanti şartlarını baz alarak ilerlemek daha sağlıklı olacaktır. Nihayetinde maliyetli tezgahlar olduğunu düşünürsek kimse yeni aldığı tezgahın garanti kapsamı dışına çıkmasını istemez.

Önceden kuru işleme için komple tesisi dolaşan harici bir havalandırma ünitesi gerekirken artık üreticiler tezgahlarına opsiyonel olarak da entegre vakum üniteleri sağlayabilmektedirler.

Bu sebeple grafit işleme tezgahınızı seçerken üreticiye danışmanızda fayda olabilir.

Kaynakça: Makale Linki

Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.